< onload="popup('popUpDiv')">

Службе | Хигијенско епидемиолошка служба

Руководилац службе: Бркић др Милена, специјалиста епидемиолог
Главни техничар: Давор Максимовић, виши санитарни техничар
E-mail: davor.maksimovic@domzdravljadoboj.ba
Телефон: 053 490 326
Факс: 053 490 301
Радно вријеме: сваки радни дан од 7.00 до 15.00 часова
Пауза: од 9.30 до 10.00

Хигијенско - епидемиолошка служба Дома здравља проводи мјере за унапређење здравља и спречавања обољења, са сљедећим услугама које пружа:

Дезинфекција

Појам дезинфекција означава поступке који смањују број патогених миркоорганизама на предметима, површинама, у течностима и ваздуху. Дезинфекцијом се елиминишу вегетативни облици патогених микроорганизама у неком медију до нивоа којег сматрамо здравствено сигурним.
ОРАГАНИЗМИ КОЈЕ СУЗБИЈАМО ДЕЗИНФЕКЦИЈОМ
Мигроорганизми су оку невидљиви живи организми присутни свуда у природи. Штетни микроорганизми изазивају заразне болести код људи и животиња те нежељено кварење намирница. Микроорганизме који су узрочници заразних болести називамо патогенима. Условно патогенима називамо оне микроорганизме који се у неким дијеловима тијела нормално налазе не изазивајући сметње, али ако се нађу на другом мјесту у људском организму, изазивају болест.
Према грађи микроорганизме дијелимо на: бактерије, рикеције, вирусе, протозое и гљивице.

Дезинсекција

Дезинсекција је скуп различитих мјера које се подузимају са циљем смањења популације најмање до прага штетности, заустављање раста и размножавања или потпуно уништавање присутне популације штетних инсеката. Превентивна дезинсекција као обавезна законска мјера санитарне заштите искључује сваку евентуалну јачу инфестацију објеката штеточинама, а самим тим и све негативне посљедице. Она је уједно и знатно јефтинији начин одржавања објеката,
ЖОХАРИ
Жохари су међу најстаријим и најуспјешнијим живим бићима на земљи. У Босни и Херцеговини живе двије врсте жохара, то су: Blatellagermanica (њемачки жохар) и Blattaorientalis (оријентални жохар).
Осјетљиви су на свјетлост и углавном су активни само ноћу. Живе у групама на мрачним, влажним и топлим мјестима. Женка одлаже у омоту између 12 и 50 јајашаца, зависно од врсте. Брзина развоја жохара зависи од три фактора: влага, температура и храна. Биотички потенцијал им је врло висок, за двије врсте које живе у Босни и Херцеговини је сљедећи: женка Blatellagermanica (њемачки жохар) током једне године може дати до 35300 јединки а женка Blattaorientalis (оријентални жохар) током једне године може дати 200 јединки.

Дератизација

ДЕРАТИЗАЦИЈА представља скуп мјера у борби против штетних мишоликих глодара у циљу смањења могућности обољења од болести које преносе глодари или су резервоари заразе као и због смањења економских штета.
ЗДРАВСТВЕНИ ЗНАЧАЈ:
Штетни мишолики глодари су извори и преносиоци преко 40 заразних болести. Најпознатија обољења која преносе пацови су: трихинелоза, бјеснило, хеморагична грозница, леисмениозе, салмонелозе, бруцелоза, лептоспирозе, хелминтозе, протозозе и низ других.
ЕКОНОМСКИ ЗНАЧАЈ:
Глодари својим активностима наносе директне и индиректне економске штете. Својом сталном физиолошком потребом за глодањем уништавају материјална добра у непроцјењивим вриједностима (тканине, електро и телекомуникационе каблове и уређаје, машине, намјештај, грађевински материјал и друга добра.)
ЗАКОНСКИ ОСНОВИ
Мјере превентивне систематске дератизације обављају се у складу са Законом о заштити становништва од заразних болести („Службени Гласник РС“, број 14/10). Превентивна дератизација се обавезно врши на јавним и приватним површинама, те у објектима у којима постоји могућност размножавања глодара који преносе заразне болести. Спровођење и финансирање превентивне дератизације обавеза је органа локалне самоуправе, власника приватних посједа и лица која обављају пословну дјелатност. Општа систематска дератизација се спроводи најмање два пута годишње у свим насељеним мјестима, као прољећна и јесења дератизација.

Санитарни прегледи

Ради спречавања преношења заразних болести, стављају се под здравствени надзор лица запослена на сљедећим пословима:

а) у производњи, на припреми, обради, преради, доради, паковању, промету и услуживању хране,
б) на одржавању система за снабдијевање становништва водом за пиће,
в) у производњи козметичких средстава,
г) рада са дјецом у јаслицама, вртићима и дјечјим домовима,
д) на пружању услуга његе и уљепшаваша у козметичком и фризерском салону, салону за масажу,     тетоважу, пирсинг, педикир и маникир,
ђ) на пословима производње и паковања лијекова и медицинских средстава,
е) на пословима дијагностике, лијечења, рехабилитације, његе и услуживања болесника и
ж) ученици и студенти који обављају практичну наставу на пословима из т. од а) до е) овог члана.

Санитарни преглед обавља се сваких шест мјесеци, а ако постоје епидемиолошке индикације, обавља се и ванредно. Испитивање материјала приликом редовних санитарних прегледа обухвата испитивање бриса носа и ждријела на коагулаза позитиван стафилокок и бета хемолитички стрептокок и столице на салмонеле, шигеле и цријевне паразите

Имунизација

Имунизација је поступак који има за циљ побољшање имунитета (отпорности) против одређених обољења.
Календар вакцинације 0-11 мјесеци

вакцина

1. вакцина

2. вакцина

3. вакцина

Туберкулозе

по рођењу

Заразне жутице Б

по рођењу

1. мјесец

6. мјесец

Дифтерије, тетануса и великог кашља

2. мјесец

4. мјесец

6. мјесец

Дјечије парализе

2. мјесец

4. мјесец

6. мјесец

Haemofilus influence тип б

2. мјесец

4. мјесец

Календар вакцинације 1-6 година

вакцина

1. вакцина

2. вакцина

3. вакцина

Дијечије парализе

18. мјесец (1. ревакцина)

6. година (2. ревакцина)

Haemofilius influence тип б

 

18.мјесец

Дифтерије, тетануса и великог кашља

18. мјесец (1. ревакцина)

Дифтерије и тетануса

6. година (2. ревакцина)

Морбила, рубеоле и заушњака

12. мјесец

6. година (1.ревакцина)

Календар вакцинације 7-18 година

вакцина

2. ревакцина

3. ревакцина

4. ревакцина

Заразне жутице Б

 

Дјечије парализе

 

14. година

Дифтерије и тетануса

14. година

Рубеоле/дјевојчице


Опис дјелатности

Структура запослених


Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash playerотворите