Службе | Одјел за класичну - конвенционалну рендген и ултразвучну дијагностику


Руководилац службе: Пантић др Миладин, специјалиста радиолог
E-mail: miladin.pantic@domzdravljadoboj.ba
Главни техничар: Ненад Јанковић, струковни медициски радиолог
E-mail: nenad.jankovic@domzdravljadoboj.ba
Телефон: 053 490 328
Факс: 053 490 301
Радно вријеме: сваки радни дан од 7.00 до 15.00 часова (РТГ и ултразвучни прегледи од 7.00 до 13.00 часова)
Пауза: од 09.30 до 10.00

Опис дјелатности
Служба обавља стандардну радиолошку дијагностику (РТГ коштано-зглобног система и меких ткива), мамографију и ултразвучна дијагностику (абдомен, уротракт, штитна жлијезда и дојке).

Мамографија
Мамографија представља једну од метода која служи у раном откривању промјена у дојци. Ова метода за снимање користи x-зраке. Људи се често плаше излагању x-зрацима међутим овдје је ризик јако мали у односу на предност откривања тумора који се могу лијечити на вријеме. Према истраживањима доказано је да се смртност смањила за 30% међу женама у доби од 50-69 година. Због једноставности и цијене мамографија још увијек представља златни стандард у откривању рака дојке.
Рак дојке најчешће се препознаје као безболан чвор у дојци. Некада се ова злоћудна болест откривала случајно али данас нажалост, пошто је рак дојке постао учестало обољење жена у свијету, подигла се свијест о самопрегледу као и превентиви од ове болести.
У нашој установи постоје скрининг (screening) и дијагностичка мамографија. Скрининг мамографија је снимање дојки здравих жена у циљу детектовања минималних тумора а дијагностичка мамографија је код жена које долазе са симптомима или промјеном на дојци. СЗО препоручује скрининг мамографију на сваке 2 године док код дијагностичке мамографије, радиолог одређује даљи ток пегледа.
Мамографија подразумијева 4 снимка, двије пројекције сваке дојке. Инжињер медицинске радиологије обавља мамографију а налаз очитава специјалиста радиолог. Неријетко се мамографија допуњава ултразвучним прегледом.
Када треба урадити мамографију?
- када се при додиру осјети чворић у дојци
- код промјене дојки или дијела дојки
- код увећаних жлијезда испод пазушне јаме
- послије четрдесете године
- насљедни фактор
У нашој установи мамографија се ради на РТГ апарату Siemens Mammomat Select који је повезан са CR (computer radiography) капсулом и помоћу IP (imaging plate) касета снимци се приказују на рачунарском екрану. Снимак на рачунару омогућава увећање цијеле слике или појединих дијелова), омогућава подешавање контраста. Снимци се издају на CD-u, а на лични захтјев пацијента имамо могућност и филмовања.

Припрема пацијента за РТГ снимак
Припрема пацијента се изводи за РТГ снимак Л/С дијела кичме и нативни снимак уротракта: дан прије снимања пацијент до 14 часова, једе само пуру, послије тога не узима ништа од хране. У 16 и 18 часова пије по двије таблете Дулколакса, док на сам дан снимања ујутро пије двије таблете Еспумисана. За остале радиолошке претраге није потребна посебна припрема.
Код УЗ прегледа абдомена пацијент на тај дан не смије да узима ништа од хране и пића.

Структура запослених

Опремљеност

 

 

 
Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player