ODJEL ZA KLASIČNU-KONVENCIONALNU RENDGEN I ULTRAZVUČNU DIJAGNOSTIKU

Rukovodilac službe: Pantić dr Miladin, specijalista radiolog
E-mailmiladin.pantic@domzdravljadoboj.ba

Glavni tehničar: Nenad Janković, viši radiološki tehničar
E-mailnenad.jankovic@domzdravljadoboj.ba

Telefon: 053 490 328
Faks: 053 490 301
Radno vrijeme: svaki radni dan od 7.00 do 15.00 časova (RTG i ultrazvučni pregledi od 7.00 do 13.00 časova)
Pauza: od 09.30 do 10.00

Opis djelatnosti
Služba obavlja standardnu radiološku dijagnostiku (RTG koštano-zglobnog sistema i mekih tkiva), mamografiju i ultrazvučna dijagnostiku (abdomen, urotrakt, štitna žlijezda i dojke).

Mamografija
Mamografija predstavlja jednu od metoda koja služi u ranom otkrivanju promjena u dojci. Ova metoda za snimanje koristi x-zrake. Ljudi se često plaše izlaganju x-zracima međutim ovdje je rizik jako mali u odnosu na prednost otkrivanja tumora koji se mogu liječiti na vrijeme. Prema istraživanjima dokazano je da se smrtnost smanjila za 30% među ženama u dobi od 50-69 godina. Zbog jednostavnosti i cijene mamografija još uvijek predstavlja zlatni standard u otkrivanju raka dojke.
Rak dojke najčešće se prepoznaje kao bezbolan čvor u dojci. Nekada se ova zloćudna bolest otkrivala slučajno ali danas nažalost, pošto je rak dojke postao učestalo oboljenje žena u svijetu, podigla se svijest o samopregledu kao i preventivi od ove bolesti.
U našoj ustanovi postoje skrining (screening) i dijagnostička mamografija. Skrining mamografija je snimanje dojki zdravih žena u cilju detektovanja minimalnih tumora a dijagnostička mamografija je kod žena koje dolaze sa simptomima ili promjenom na dojci. SZO preporučuje skrining mamografiju na svake 2 godine dok kod dijagnostičke mamografije, radiolog određuje dalji tok pegleda.
Mamografija podrazumijeva 4 snimka, dvije projekcije svake dojke. Inžinjer medicinske radiologije obavlja mamografiju a nalaz očitava specijalista radiolog. Nerijetko se mamografija dopunjava ultrazvučnim pregledom.
Kada treba uraditi mamografiju?
– kada se pri dodiru osjeti čvorić u dojci
– kod promjene dojki ili dijela dojki
– kod uvećanih žlijezda ispod pazušne jame
– poslije četrdesete godine
– nasljedni faktor
U našoj ustanovi mamografija se radi na RTG aparatu Siemens Mammomat Select koji je povezan sa CR (computer radiography) kapsulom i pomoću IP (imaging plate) kaseta snimci se prikazuju na računarskom ekranu. Snimak na računaru omogućava uvećanje cijele slike ili pojedinih dijelova), omogućava podešavanje kontrasta. Snimci se izdaju na CD-u, a na lični zahtjev pacijenta imamo mogućnost i filmovanja.

Priprema pacijenta za RTG snimak
Priprema pacijenta se izvodi za RTG snimak L/S dijela kičme i nativni snimak urotrakta: dan prije snimanja pacijent do 14 časova, jede samo puru, poslije toga ne uzima ništa od hrane. U 16 i 18 časova pije po dvije tablete Dulkolaksa, dok na sam dan snimanja ujutro pije dvije tablete Espumisana. Za ostale radiološke pretrage nije potrebna posebna priprema.
Kod UZ pregleda abdomena pacijent na taj dan ne smije da uzima ništa od hrane i pića.

Struktura zaposlenih

2 radiologa

strukovni medicinski radiolog

viši radiološki tehničar

inžinjer medicinske radiologije

radiološki tehničar

medicinska sestra

daktilograf

Opremljenost

RTG aparat- Toshiba,

RTG aparat- Shimadzu,

Aparat za mamografiju – Siemens,

dva UZ aparata i

CR aparat