NOVEMBAR-MJESEC POSVEĆEN MUŠKOM ZDRAVLJU

Potrebno je odmah na početku reći da podizanje svijesti o zdravlju i prevenciji bolesti mora biti u fokusu svih nas, a posebno zdravstvenih radnika. Važnu ulogu u svemu ovome imaju nadležne institucije, mediji i naravno zdravstveni radnici.

U novembru kada je pažnja usmjerena na muško zdravlje, najviše se govori o karcinomu prostate i testisa,ali je isto tako važno obratiti pažnju i na mentalno zdravlje.

1999. godine,grupa muškaraca iz Adelejda u Australiji došla je na ideju puštanja brkova kako bi skrenuli pažnju na muško zdravlje. Cilj ovog simpatičnog poteza je bio da podstaknu muškarce na preventivne preglede i brigu za mentalno zdravlje. Tako je i nastao globalni pokret Movember. Sada širom svijeta muškarci u novembru puštaju brkove u znak podrške ovoj temi.

✔️Rak prostate-prevencija,prvi simptomi i liječenje

U prevenciji važnu ulogu zauzimaju:pravilna ishrana, smanjen unos crvenog mesa, redovno konzumiranje svježeg voća i povrća,izbjegavati pretjeran unos šećera, poslije 25.godine uzimati preparate sa selenom, izbjegavati pušenje i konzumiranje alkohola.

Otežano mokrenje i bolovi pri mokrenju, poremećaj u učestalosti mokrenja(posebno noću), krv u mokraći , impotencija i bolna ejakulacija, krv u mokraći i ejakulatu. Sve su to simptomi koje ne treba ignorisati. U slučaju pojave ovakvih i sličnih simptoma,potrebno je javiti se ljekaru.

Za rano otkrivanje raka prostate potrebno je početi sa preventivnim pregledima nakon 40. godine života. Digitorektalni prrgled, ultrazvučni pregled, biopsija prostate,PSA(test važan za otkrivanje raka prostate).

Kada je već do bolesti došlo pristupamo liječenju:

Praćenje i posmatranje veličine prostate(u ranom stadijumu), operacija(prostektomija,tj.otklanjanje prostate), zračna terapija(radioterapija), hormonalna terapija(kao jedini vid liječenja prije ili poslije operacije ili radioterapije), hemoterapija(citostatska terapija).

✔️Rak testisa

Najčešće se javlja kod muškaraca između 25 -30 godina, a može da se pojavi bilo kada poslije 15.godine života. Samopregled testisa je najprostija, ali veoma efikasna metoda za rano otkrivanje raka testisa. Treba ga obavljati svaki muškarac jednom mjesečno, počev od puberteta.Počnite sa pregledom jednog testisa laganim pritiskom propuštajući ga kroz prste obje ruke. Pregledajte i kanale spermovoda koje se pipaju kao pokretne čvrste cijevi.

Ako dođe do oboljenja, liječenje se obavlja operacijom,hemoterapijom i radioterapijom.

Prevencija je uvijek bitna i na prvom mjestu, ali kada do bolesti dođe od velikog značaja je rano otkrivanje i što raniji početak liječenja, jer to nam spašava život i povećava mogućnost izlječenja. Zato u slučaju pojave nekih od simptoma, javite se ljekaru, bez stida i ustručavanja, jer kasnije može biti kasno.

Pripremio

Dr Borislav Kovačević

You may also like...