USPJEŠNO ODRŽAN PRVI SIMPOZIJUM SA MEĐUNARODNIM UČEŠĆEM “PREVENCIJA JE TEMELJ ZDRVLJA” I IZLOŽBA “MEDICINA KROZ ISTORIJU” U ORGANIZACIJI NAŠE USTANOVE

Povodom obilježavanja 30 godina samostalnog rada i postojanja naše Ustanove od 24. do 26. maja 2024. godine održan je Prvi simpozijum sa međunarodim učešćem pod nazivom “Prevencija je temelj zdravlja” u organizaciji JZU „Dom zdravlja“ u Banjoj Luci i u saradnji sa Medicinskim fakultetom Univerziteta u Banjoj Luci u JU “Banski dvor – Kulturni centar”.

Okupili smo eminentne stručnjake iz raznih oblasti medicine kako zdravstvenih profesionalaca iz naše zemlje tako i iz regiona. Tom prilikom održale su se tri sesije (za doktore medicine, doktore stomatologije i medicinske sestre – tehničare) te Panel diskusija o izazovima primarne zdravstvene zaštite. Ugostili smo 25 predavača, a Simpozijumu je prisustvovalo više od 600 učesnika. Broj prisutnih na samom Simpozijumu prevazišao je sva naša očekivanja.

Bila je to prilika da se upoznaju najaktuelnije teme iz oblasti prevencije koja je zlatni standard za očuvanje zdravlja stanovništva, da se razmjene iskustva svih učesnika, ali i prilika za druženje i upozavanje novih kolega.

Ovaj međunarodni događaj akreditovan je od strane Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske prema važećem Pravilniku.

U sklopu obilježavanja našeg jubileja po prvi put u region organizovana je izložba starih medicinskih aparata, instrumenata, udžbenika i učila, starih fotografija, sanitetskih vozila i drugih starih sredstava za rad pod nazivom „Medicina kroz istoriju“ u prostoru Kamene kuće na tvrđavi Kastel. Otvaranju izložbe prisustvovalo je više od 300 posjetilaca koji su u prostoru Kamene kuće imali priliku da vide postavke ambulanti iz šezdesetih, sedamdestih i osamdesetih godina prošlog vijeka. Najstariji izložen eksponat potiče iz 1950. godine.

Direktor Doma zdravlja Banja Luka, doc. dr sci. med. Nevena Todorović, je tom prilikom istakla da se radi o izložbi starih medicinskih aparata, učila, sredstava za rad u medicini, kao i starih sanitetskih vozila.

– Izložbu smo posvetili Prvom simpozijumu sa međunarodnim učešćem koji se u Banjoj Luci održava u organizaciji Doma zdravlja Banja Luka, a naši gosti su iz Italije, Srbije, Slovenije, Sjeverne Makedonije i Hrvatske. Simpozijum je otvoren izložbom starih medicinskih aparata i učila da se vidi u kojoj mjeri je uznapredovala medicina u Banjoj Luci i Republici Srpskoj – napomenula je direktorica Todorović.

Direktorica naše Ustanove je naglasila da su se u proteklih 17 godina desila velika ulaganja u zdravstveni sistem Republike Srpske od strane Vlade Republike Srpske, Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske i Grada Banja Luka.

– U Domu zdravlja Banja Luka nekada je radilo 88 specijalista, dok danas u ovoj Ustanovi radi 260 doktora, od kojih je 190 specijalista. Dom zdravlja Banja Luka raspolaže sa najsavremenijim aparatima iz oblasti radiološke dijagnostike, stomatologije, laboratorijske dijagnostike sa 33 ambulante porodične medicine. U radu Simpozijuma učestvuje oko 600 medicinskih radnika – doktora medicine i stomatologije, te medicinskih sestara – rekla je naša direktorica.

Veliku zahvalnost dugujemo svim našim pokroviteljima i sponzorima, radnicima, penzionerima, prijateljima i saradnicima naše Ustanove, kolegama širom Republike Srpske, Federacije BIH, ali Italije, Srbije, Sjeverne Makedonije, Slovenije, Hrvatske te svim zdravstvenim ustanovama iz Republike Srpske koji su podržali izložbu “Medicina kroz istoriju” donirajući i ustupajući eksponate.

You may also like...