ZDRAVE ZAJEDNICE U BiH

Grad Doboj je jedna od 25 lokalnih zajednica u Bosni i Hercegovini u kojoj će biti realizovan projekat „Zdrave zajednice u BiH”. Cilj ovog projekta je unapređenje zaštite zdravlja građana u lokalnim zajednicama, prevencija primarno nezaraznih bolesti, te promocija zdravih navika.


Riječ je o zajedničkom projektu Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske i federalnog Ministarstva zdravstva, koji finansira Vlada Švajcarske. Partneri na ovom projektu su i entitetski savezi opština i gradova. JZU Dom zdravlja Doboj je jedna od prvih ustanova primarnog nivoa zdravstvene zaštite koja je formiranjem Multidisciplinarnog centra za promociju zdravlja i prevenciju bolesti, stanja i povreda, svakodnevni rad na prevenciji masovnih nezaraznih bolesti podigla na viši nivo. Naime, vođeni prvim i trenutno jedinim supspecijalistom epidemiologije masovnih nezaraznih bolesti u Republici Srpskoj, dr Anom Ćeklić Stevanović i načelnikom Centra, dr Radoslavom Nikolićem, tim zdravstvenih radnika i saradnika svakodnevno, aktivno radi na prevenciji najčešćih nezaraznih bolesti kao što su karcinom grlića materice, karcinom dojke, karcinom debelog crijeva i prostate, ali i šećerne bolesti, arterijske hipertenzije i hiperholesterolemije.


Učešće u ovakvim i sličnim projektima predstavlja nastavak aktivne prevencije i povećanje resursa, kako bi naši sugrađani dobili što kvalitetniju prevenciju.

You may also like...