MEĐUNARODNI DAN MEDICINSKIH SESTARA/TEHNIČARA 12.MAJ

Danas,12.maja, se širom svijeta obilježava Međunarodni dan medicinskih sestara/tehničara. Ove godine se obilježava pod sloganom: „Naše medicinske sestre. Naša budućnost.“ Cilj je ukazati na doprinos koji medicinske sestre/tehničari imaju u zdravstvenom sistemu, naglasiti potrebu za dodatno ulaganje u povećanje njihovog broja, poboljšanje kvaliteta uslova rada i kontinuirane edukacije medicinskih sestara.

Medicinske sestre/tehničari su najčešće mjesto prvog kontakta pacijenta sa zdravstvenim sistemom i temelj zdravstvene njege. Njihova posvećenost, stručnost i saosjećajnost ih čine ravnopravnim i nezamjenjivim članom zdravstvenog tima.

Osim što pružaju zdravstvenu njegu medicinske sestre/tehničari prepoznaju potrebe pojedinca, porodice i zajednice i čine glas pacijenata unutar zdravstvenog sistema.

Javnost, kreatori zdravstvenih politika i zdravstveni radnici često nisu svjesni ili zaborave značajne uloge koju medicinske sestre imaju i zato je važno na ovaj dan istaknuti značaj koji imaju i pružiti im potrebnu podršku kako bi i dalje mogle obavljati svoj humani posao brige o zdravlju i dobrobiti svih.

Medicinske sestre su svjetlo, glas i zvijezda vodilja razvoja zdravstvenog sistema i ostvarivanje zdravlja za sve.

You may also like...