SVJETSKI DAN FIZIČKE AKTIVNOSTI

Preporuke za fizičku aktivnost djece i omladine

Fizička aktivnost je osnovna ljudska potreba od rođenja do starosti. Ona predstavlja preduslov za zdrav rast i razvoj djece. Djeca sve više vremena provode u zatvorenom prostoru uz televiziju, telefone i kompjutere, a sve manje uživaju u aktivnostima na otvorenom prostoru.

Koliko i koja vrsta fizičke aktivnosti je potrebna zavisi od uzrasta djeteta.

Svjetska zdravstvena organizacija objavila je savjete o preporučenom nivou fizičke aktivnosti djece prema kojima bi ona mlađa od 5 godina svakodnevno trebala biti uključena najmanje 180 min u razne oblike fizičke aktivnosti.

Djeca i mladi od 5 do 17 godina bi trebali učestvovati u fizičkim aktivnostima umjerenog do visokog intenziteta najmanje 60 minuta dnevno.

RANI UZRAST (djeca mlađa od 5 godina )

1. Fizičku aktivnost treba podsticati od rođenja, posebno kroz igru na podu u sigurnom okruženju (npr. puzanje, hodanje, vučenje, penjanje, bacanje i hvatanje, dizanje i sl.).

2. Djeca predškolskog uzrasta koja mogu hodati bez pomoći trebala bi biti svakodnevno aktivna najmanje 180 minuta (3 sata).

3. Sva djeca mlađa od 5 godina trebala bi što manje vremena provesti u sjedilačkim aktivnostima. To se ne odnosi na vrijeme spavanja.

DJECA I MLADI (5-18 godina)

1. Sva djeca i mladi bi trebali biti uključeni u aktivnosti umjerenog do visokog intenziteta

najmanje 60 minuta do nekoliko sati svaki dan (npr. preskakanje vijače, ples, kućanski poslovi i sl.).

2. Fizička aktivnost visokog intenziteta koja je usmjerene na jačanje mišića i kostiju, trebalo bi da se provodi najmanje dva dana u sedmici (npr. vježbe s vlastitom težinom, s utezima, s gimnastičkom pilates loptom, čučnjevi, različite statičke vježbe i sl.).

3. Sva djeca i mladi bi trebali što više smanjiti vrijeme provedeno sjedeći i vrijeme ispred malih ekrana.

You may also like...

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *