XIII MAJSKI DANI PORODIČNE MEDICINE U ZVORNIKU

Služba porodične medicine Doma Zdravlja Zvornik u saradnji sa Udruženjem doktora porodične medicine Republike Srpske, prethodnog vikenda je organizovanjem stručnog skupa obilježila Svjetski dan doktora porodične medicine.

` Svjetski dan doktora porodične medicine obilježava se od 2010.godine sa ciljem da istakne vitalnu ulogu i doprinos doktora porodične medicine i timova porodične medicine u funkcionisanju cjelokupnog zdravstvenog sistema jedne države. Porodična medicina je nosilac primarne zdravstvene zaštite, obezbjeđuje zdravstvenu zaštitu svakom pojedincu, porodici i brine o zdravlju zajednice. Integrisano se bavi promocijom zdravlja, prevencijom bolesti, liječenjem, rehabilitacijom i palijativnom njegom. Porodična medicina je i savjetnik i rukovodilac zdravstvene njege u odnosu na druge davaoce zdravstvenih usluga. Čini da se resursi zdravstvenog sistema koriste racionalno i efikasno.

Na stručnom skupu u Zvorniku učestvovalo je više od 250 ljekara iz Bosne i Hercegovine, Srbije, Crne Gore, Slovenije. Kroz dvije sesije sa više od dvadeset predavanja, eminentni stručnjaci iz oblasti zdravstva govorili su o uvijek aktuelnim temama u porodičnoj medicini sa akcentom na prevenciju i tretman kardiovaskularnih bolesti i dijabetesa. Održana je i radionica „EKG u praksi“ koju su vodili kardiolozi iz UKC RS Banja Luka. Prvi put ove godine organizovana je i sestrinska sesija sa ciljem da naglasi uticaj i doprinos medicinskih sestara – tehničara u funkcionisanju tima porodične medicine.

Zahvaljujemo se svim učesnicima skupa.

You may also like...